BEHANDELING

Cosmetische behandeling

Met facings/veneers (schildjes) van composiet of porselein kunnen de kleur en stand van uw gebit worden veranderd. U stoort zich wellicht al jaren aan de vergeelde kleur of aan de scheve stand. Een mogelijke behandeling om uw tanden witter en recht te laten maken is door schildjes over uw eigen tanden aan te brengen en zo de kleur en de stand aan te passen.

Schildjes van porselein

Bij porseleinen schildjes betreft het een behandeling waarbij na het beslijpen van de tanden een afdruk van het gebit gemaakt moet worden. Dit is te vergelijken met de afdruk voor het maken van kronen en bruggen. Om porseleinen schildjes te vervaardigen moeten er minstens twee behandelzittingen bij de tandarts worden gevolgd.
De kosten voor porseleinen schildjes zijn hoger dan voor composiet omdat een tandtechnisch laboratorium de schildjes vervaardigt. De kosten voor porseleinen schildjes zijn te vergelijken met de kosten voor kronen. De kosten voor porseleinen voorzieningen worden veelal maar beperkt vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is uiteraard afhankelijk van uw polisvoorwaarden.
Porselein is een prachtig materiaal met kleurstabiele eigenschappen op lange termijn.
Kort samengevat zijn porseleinen schildjes kostbaar maar zeer kleurstabiel en ze geven een prachtig resultaat.

Schildjes van composiet

De stand en kleur van uw gebit kunnen ook worden veranderd door schildjes aan te brengen die vervaardigd worden uit composiet. Een oppervlakkig deel van de eigen tand wordt opgeruwd of weggeslepen. De composiet wordt vervolgens direct op het tandoppervlak aangebracht, vormgegeven en afgewerkt. De schildjes worden in één zitting aangebracht. U gaat dezelfde dag nog met een stralend gebit de praktijk uit.
Het betreft een hoogwaardig materiaal met esthetische eigenschappen. Deze composiet schildjes zijn door hun hoge polijstbaarheid veel kleurstabieler dan het composiet waar de witte vullingen voor de kiezen mee gemaakt worden.
De kosten voor composiet schildjes liggen vele malen lager dan voor porseleinen schildjes. Een bijkomend voordeel is dat deze kosten veelal grotendeels vergoed worden door de zorgverzekeraars. Dit is uiteraard afhankelijk van uw polisvoorwaarden.
Bij een goede mondverzorging blijft het resultaat jaren prachtig. De kleur kan op termijn veranderen door het gebruik van tabak, koffie, thee en wijn.
Kort samengevat zijn schildjes van esthetisch composiet kosten- en weefselbesparender. De kleurstabiliteit op lange termijn is afhankelijk van het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen en tabak.